Powered by ESPA

Με τι συνοδεύεται το κρασί σας;

Δημοσιεύτηκε από onclicksales 07/11/2020 0 Comment(s)

 

 

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί που απογειώνουν τη γεύση του κρασιού. Πάμε να τους δούμε…
Καταρχάς, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο στον συνδυασμό κρασιού και φαγητού.
 

Το χρώμα
Σε γενικές γραμμές, το χρώμα του κρασιού παίζει τεράστιο ρόλο στην επιλογή του φαγητού. Το λευκό κρασί ταιριάζει περισσότερο με το λευκό κρέας, τις λευκές σάλτσες και τα ψάρια. Αντιθέτως το κόκκινο κρασί με το
κόκκινο κρέας και τις σκούρες σάλτσες.
 

Το άρωμα
Τα παρόμοια αρώματα φαγητού-κρασιού ταιριάζουν καλύτερα. Για παράδειγμα, λευκό κρασί με φρουτώδες άρωμα ταιριάζει περισσότερο με φαγητά-σαλάτες που περιέχουν φρούτα. Ενώ, ένα λευκό κρασί με καπνιστά
αρώματα ταιριάζει περισσότερο με ψάρι και καπνιστά τυριά. Από την άλλη, ένα κόκκινο παλαιωμένο κρασί ταιριάζει περισσότερο με κυνήγι ή με σάλτσες.
 

Οι γεύσεις
Ανάλογα με το αν το φαγητό μας είναι ξινό, πικρό, γλυκό ή αλμυρό, διαλέγουμε το αντίστοιχο κρασί. Οι γλυκές τροφές ζητούν κρασιά με αυξημένη γλυκύτητα, επομένως τα επιδόρπια ταιριάζουν με γλυκά κρασιά. Οι
λεμονάτες γεύσεις συνυπάρχουν αρμονικά με την οξύτητα του κρασιού. Με καυτερά πιάτα αποφεύγουμε τα κρασιά με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, ενώ όταν έχουμε ιδιαιτέρως αλμυρά πιάτα ίσως μπορούμε να
πειραματιστούμε με ένα γλυκό κρασί.
 

 

Οι σάλτσες

Δεν είναι πάντα η πρώτη ύλη αυτή που καθορίζει το χρώμα του φαγητού αλλά και η σάλτσα. Ο τρόπος με τον οποίο είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό, αλλά και τα μπαχαρικάπου έχουν χρησιμοποιηθεί μπορούν να αλλάξουν
εντελώς το “ταίρι” τους. Ένας γενικός κανόνας είναι, όμως, ότι οι ανοιχτόχρωμες σάλτσες συνήθως ταιριάζουν με λευκό κρασί και, αντίστοιχα, οι κόκκινες ή σκουρόχρωμες με ερυθρό κρασί.

Ενδεικτικές προτάσεις για ιδανικούς συνδυασμούς

  • Ψάρια-όστρακα-θαλασσινά: λευκό κρασί ποικιλίας Ασύρτικο ή Chardonnay (Σαρντονέ)
  • Κρέας με κόκκινη “βαριά” σάλτσα και πολλά μπαχαρικά: κόκκινο κρασί ποικιλίας Ξινόμαυρο
  • Αρνί ή κατσίκι σε πικάντικη σάλτσα: κόκκινο κρασί Syrah (Σιράζ)
  • Πουλερικά: ακολουθούν τον κανόνα λευκό κρέας – λευκό κρασί.
  • Χοιρινό: ένα ωραίο κόκκινο Αγιωργίτικο ή ακόμα και μια Μαυροδάφνη θα τονίσει πολύ τη γεύση του πιάτου.
  • Λαχανικά: λευκά κρασιά με πλούσιο χρώμα ή ακόμα και κόκκινα φρουτώδη.
  • Λαδερά ή ζυμαρικά με θαλασσινά: ένα ροζέ κρασί είναι ο ιδανικός συνδυασμός
  • Ελαφρά πιάτα με φρέσκα μυρωδικά: λευκό κρασί, όπως Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά.
  • Τυριά: με τα μαλακά τυριά επιλέγουμε γλυκό κρασί, ενώ με τα κίτρινα σκληρά τυριάπροτιμάμε κόκκινα κρασιά, όπως Merlot (Μερλό), Syrah ή Αγιωργίτικο.
  • Αλλαντικά: ανάλογα με την ένταση της γεύσης τους, μπορούν να συνοδευτούν από ροζέ, ελαφρά κόκκινα έως περισσότερο ισχυρά κόκκινα κρασιά.
  • Επιδόρπια: Εκείνα που περιέχουν φρούτα και κρέμα συνδυάζονται με γλυκά αφρώδη κρασιά, ενώ η σοκολάτα με κόκκινο

 

Source: flowmagazine.gr